Skip to content

zdravlje

Zdravlje je tema kojom se prvo morate pozabaviti kad razmišljate o kupnji Stafordshire bul terijera. Mnogi nisu ni upoznati s mogućim problemima, da budem iskren – nismo ni mi bili pri kupnji prvog Stafforda. Ali, imali smo sreće dobiti zdrave pse i kasnije upoznati prave ljude koji su nas usmjerili u pravom smjeru. Danas su svi naši psi potpuno zdravstveno testirani, s dobrim rezultatom lokomotornih testova i negativni na pasminske genetske bolesti.

Staffordski Bul Terijeri su, općenito, zdravi psi s dugim životnim vijekom (15 godina, više manje), ali u usporedbi s nekim drugim terijerima (jack russellima na primjer), mogu se opisati kao malo osjetljivija pasmina.

Ovdje opisani poremećaji su mogući, ali NISU uobičajeni u pasmini.

VAŽNO JE DA STE SVJESNI MOGUĆIH PROBLEMA SPECIFIČNIMA ZA OVU PASMINU I VAŽNOSTI ZDRAVSTVENIH TESTOVA

Genetski poremećaji

PASMINSKI SPECIFIČNA STANJA KOJA SE MOGU I TREBAJU TESTIRATI

L2 HGA

L-2-HIDROXYGLUTARNA KISELINA / L2HGA je nasljedan neurometabolički poremećaj uzrokovan nedostatcima pri razgradnji L-2-hidroksiglutarne kiseline, čije povišene razine nalazimo u mokraći, plazmi i cerebrospinalnoj tekućini. Nažalost, za ovaj poremećaj nema lijeka.

Psi koji obole često se moraju eutanazirati u ranoj dobi, pa čak i oni blaže pogođeni se nikada neće ponašati poput “normalnog psa.” Sada se zna da se L-2-HGA prenosi autosomno recesivnim načinom nasljeđivanja. Jednostavan DNK test, koristeći mali uzorak pseće sline ili krvi, je sada dovoljan da bi se identificiralo nositelje, nezahvaćene, i oboljele pse. .
Pas koji je nositelj ima jednu kopiju mutiranog gena, ali on sam po sebi ne pokazuje znakove bolesti. Bolestan pas ima dvije mutirane kopije gena i razvija L2HGA, dok nezaražen odnosno zdrav pas ima dva normalna gena. Oboljeli pas, ako je uzgajan sa psom koji je nositelj, proizvest će u prosjeku jedno oboljelo štene, dva nositelja bolesti, i jedno zdravo štene u leglu od četvero štenaca.

Danas , jednostavnim DNK testom uzgajivači mogu testirati svoje pse za uzgoj, i prema rezultatima, uzgajati korektno.
U okviru nekih istraživanja primijećeno je da je prosječno (kasna 2006) oko 15% Staforda u Sjedinjenim Državama. nositelj L2HGA, pa je od velike važnosti da svi uzgajivači rade DNA test uzgojnih pasa na ovu genetsku mutaciju.

Više o L2HGA možete vidjeti ovdje.

AKO KUPUJETE PSA, NJEGOVI RODITELJI TREBAJU BITI TESTIRANI I NEGATIVNI NA L2HGA!

HC

NASLJEDNA KATARAKTA (HC): predstavlja zamućenje leće oka uzrokovano raspadanjem tkiva u očima. Ovo stanje općenito rezultira nemogućnošću da pas jasno vidi i može uzrokovati potpunu sljepoću.

hc.png
Nasljedna katarakta

Kod pasa, katarakte su često genetski uzrokovane; ova vrsta je poznata kao nasljedna katarakta. Mutacija gena HSF4 uzrokuje ovu vrstu katarakte kod nekoliko pasmina pasa. U ovom slučaju, pas oboljeva obostrano, na način da su oba oka zahvaćena kataraktom. Katarakta povezana s HSF4 može se pojavljivati i u stražnjem dijelu očne leće. Obično počinje kao malo zamućenje koje raste progresivno, iako je brzina rasta vrlo promjenjiva. Neke će mrene rasti tako sporo da pas ‘;vizija ostaje relativno jasna, dok će kod drugi razvijati tako da pas brzo oslijepi. Moguća je korektivna operacija, iako je skupa i nije uvijek učinkovita. Isto kao i sa L2HGA, pas može biti zdrav (ne nositelj), nositelj ili zahvaćen (oboljeo), testovi su dostupni i od iznimne važnosti za pasminu.

Više informacija o HC-u možete vidjeti ovdje.

AKO KUPUJETE PSA, NJEGOVI RODITELJI TREBAJU BITI TESTIRANI I NEGATIVNI NA HC!

PHPV

OSNOVNI HIPERPLASTIČNI PRIMARNI VITREOZ – PHPV – Način nasljeđivanja PHPV-a nije baš sasvim jasan, ali poznato je da se radi o kongenitalnom stanju (prisutnom pri rođenju) i da bolest nije progresivna. To znači da ako se štene rodi s PHPV-om, to se može otkriti oftalmološkim pregledom sa 6 tjedana starosti i ako je zahvaćeno, bez obzira na stanje problema u toj fazi, ista se neće promijeniti tijekom života pasa.

Lokomotorni poremećaji

OVI POREMEĆAJI NISU SPECIFIČNI, ALI RTG SNIMAK JE PREPORUČEN

DISPLAZIJA KUKOVA

DIPLAZIJA KUKA je nenormalna formacija glave kuka koja, u svom težem obliku, može uzrokovati hromost i bolni artritis zglobova. Uzrok je genetska (poligenska) predispozicija na koju utječu faktori iz okoliša. Česta je kod mnogih pasmina pasa, posebno većih, i najčešći je jedinstveni uzrok artritisa u kukovima. Displazija kuka može biti uzrokovana potkoljenicom koja ne ulazi ispravno u zdjelični utor, ili slabo razvijeni mišići u području zdjelice. Velike i divovske pasmine najosjetljivije su na displaziju kukova (možda zbog indeksa tjelesne mase (BMI) pojedinačne životinje), premda od toga mogu patiti i mnoge druge pasmine.

Prema posljednjim statistikama američkog kinološkog kluba (2006), od 379 Staforda koji su procijenjeni uz pomoć rendgenskih snimaka kuka, 16.2% ocjenjuju se nezadovoljavajućim (displazični), i 80.2% su oba kuka ocijenjena kao normalni. Uzroci displazije kuka smatraju se nasljednima, ali novo istraživanje uvjerljivo sugerira da i okolina igra ulogu. Koliko je genetička uzročnost i koliki utjecaj okoliša tema je aktualne rasprave. Međutim, ako oba roditelja imaju normalne kukove, postoji smanjena mogućnost da se jedno ili više štenaca u leglu kasnije pokažu displazičnima.

Više informacija o displaziji kukova možete vidjeti ovdje.

Animal-Dog-Amstaff-Staffordshire-Staffy-Pet-2314931.jpg

DISPLAZIJA LAKTA

Displazija lakta kod pasa (ED) je stanje koje uključuje više poremećaja u razvoju lakatnog zgloba. Lakatni zglob je složen zglob sastavljen od 3 kosti (radius, lakatna kost, i humerus) (slika 1). Ako 3 se kosti ne uklapaju savršeno zbog abnormalnosti rasta, javljaju se nenormalne raspodjele težine na područjima zgloba što uzrokuje bol, hromost, i razvoj artritisa. Displazija lakta je bolest koja obuhvaća nekoliko stanja grupiranih u bolest medijalnih pregrada (fragmentirani koronoidni proces (FCP), osteochondrosis (OCD), problemi zglobova, i anomalija hrskavice) te druge abnormalnosti (UAP). Uzrok ED kod pasa ostaje nejasan. Postoji niz teorija o točnom uzroku bolesti koje uključuju genetiku, nedostatke u rastu hrskavice, traume, prehrana, i tako dalje. Najčešće se sumnja da je to multifaktorijalna bolest koju potiče poremećaji u rastu. Prema statistici AKC-a (2006), od 105 Staforda koji su snimljeni uz pomoć rentgena, 14.3% od ukupnog broja ima displaziju lakta, dok je 84.8% su ocijenjeni kao sasvim zdravo.

Više informacija ovdje.

PATELLARNA LUKSACIJA

Dislokacija patele je stanje u kojem se koljeni zglob nalazi izvan brazde femura kada je koljeno savijeno. Luksacija se može okarakterizirati kao medijalna ili lateralna, ovisno o tome da li se koljena kreću na unutarnjem ili na vanjskom aspektu .

Luksacija patele jedno je od najčešćih ortopedskih stanja kod pasa, a utječe prvenstveno na male pse. Prema posljednjim statistikama OFA-e (2006), od 21 Staforda koji su snimljeni (pomoću rendgenskih zraka), 100% su ocijenjeni su kao “normalni”. Međutim, ove se statistike mogu smatrati nedovoljnima, jer precizan uzrok luksacije ostaje nejasan kod većine pasa, ali je vjerojatno multifaktorski.

Više informacija ovdje.

OVI TESTOVI NISU OBAVEZNI ZA STAFORDSKE BUL TERIJERE, ALI SU UISTINU POŽELJNI

Zdravlje kože

Stafford bulterijeri su općenito zdravi psi s dugim životnim vijekom (15 godina, više ili manje).
Kao pasmina, zapravo, imaju prilično osjetljivu kožu, što može značiti da ćete morati paziti na njihovu hranu, šampone i proizvode za njegu AKO primijetite pretjerano linjanje ili slične simptome.
Generalno gledajući koža i krzno Staforda dobri su pokazatelji njegovog općeg zdravlja. Zdrava dlaka treba biti sjajna i glatka, ne lomljiva ili gruba, a zdrava koža treba biti meka i elastična, bez pretjeranog mirisa, nikako masna, ljuskava ili kvrgava.

Kao i kod ljudi, i psima je koža najveći organ i potrebno se brinuti o njezinom zdravlju. Prvi i osnovni korak k tome je adekvatna prehrana vašeg psa. 

Zdrava koža zahtijeva ishranu bogatu masnim kiselinama, uljima i vitaminima neophodnim za zdravlje. Hrana koja sadrži probiotike, vitamine, minerale, elektrolite, enzime, proteine i masne kiseline pomaže u smanjenju upala i alergija. To je stvarno dobra investicija kada je u pitanju cjelokupno zdravlje vašeg psa.

Kako treba izgledati koža Staforda?

Kao i ljudi, svaki pas je drugačiji, ali postoje neke općenite stvari koje bi trebale biti iste za sve pse koji imaju zdravu kožu;

  • Koža bi trebala biti bijela, svijetloružičasta ili crna, ovisno o pigmentu psa.
  • Trebalabi biti elastična, kada se stisne između prstiju trebala bi se brzo ispraviti natrag.
  • Na koži ne smije biti zadebljanja, ljuskanja, upaljenih, sluzavih i inficiranih područja.
  • Dlaka je izravno povezana s kožom i  treba biti gusta i sjajna, bez  područja na kojima nedostaje krzna.
  • Linjanje mora pratiti godišnje doba, pretjerano linjanje može nagovještavati problem. 

Postoji li veza između boje i kvalitete dlake?

Odgovor nije jednostavan ali ipak – da, donekle.

Općenito je mišljenje da su plavi psi najosjetljiviji na probleme s kožom, jer je njihova boja rezultat razrijeđenog crnog pigmenta odnosno “greške” u pigmentaciji. Iako imamo plave pse, moramo priznati da nemamo nekih posebnih zahtjeva u održavanju “plavih pasa”, ali opet je bitno reći da se napi psi hrane kvalitetnom sirovom hranom i u rijetkim prilikama vrlo kvalitetnim dehidratom. 

Naše iskustvo nas je naučilo da zaista vrijedi izreka “ono si što jedeš” – tako da naši bijeli psi ne jedu kukuruz, ciklu, mrkvu jer ta hrana ima prirodno svojstvo bojanja njihovog krzna. Niti jedan naš pas ne jede hranu koja ima sintetičke boje i dodatke, i to se naravno vidi na kvaliteti krzna. 

Kako je koža najveći organ, koža je često prva koja pokazuje neke znakove nelagode ako bilo kojem dijelu psećeg tijela nedostaje hranjivih tvari ili ima problema.

Prema Animal Trust-u, najčešći problemi s kožom psa su:
Rane na koži, suha koža, osip, kvržice, crvenilo, perut, izbočine, gubitak dlake.

ALOPECIA

Kada govorimo o kožnim problemima moramo spomenuti i alopeciju.

Kod plavih Stafforda postoji mogućnost alopecije koja je uvjetovana bojom krzna (CDA ili color dilution alopecia). Ovo je rijetko stanje koje uzrokuje djelomični ili potpuni gubitak krzna, a također može uključivati ljuštenje i/ili svrbež kože. CDA je povezana s “razrijeđenom” bojom, a najčešće se viđa kod pasa s plavom ili smeđom dlakom. Iako je poremećaj najčešće opisan kod plavih dobermana, prepoznat je i kod drugih pasmina, uključujući hrtove, salukije, staforde i mnoge druge pasmine.

Stvarni uzrok CDA je nije razjašnjen. Psi s CDA imaju oštećene folikule dlake, pri čemu sam folikul odumire i time se onemogućuje rast novih dlaka. Osim što psi zahvaćeni sa CDA cjelokupno loše izgledaju (nemaju dlake), njihovo zdravlje nije dalje ugroženo niti trpe bol. 

CDA  Alopecija nije izlječiva, ali je prilično jednostavana za održavanje, pri čemu je psu potrebno obezbijediti najbolju moguću prehranu bogatu omega 3 i 6 masnim kiselinama. 

U ovom trenutku nažalost josš uvijek ne postoji test koji može utvrditi je li neki plavi pas nositelj CDA. Dok takav test ne bude dostupan, ukoliko već želite imati plavog psa – najsigurnija je opcija da kupite štene koje je potomak vidno zdravih roditelja koji NE POKAZUJU ZNAKOVE CDA. 

CDA

ATOPIJSKI DERMATITIS

Pasmina je prilično osjetljiva na razvoj kožnih infekcija, “hot spots”,a znaju se dogoditi i iritacije koje nastaju kao posljedica loše prehrane ili korištenja neodgovarajućih suplemenata. Stafordski Bul Terijer može biti sklon različitim kožnim alergijama, koje se prepoznaju po tome da se pas stalno češe ili liže, sve dok se izvor problema ne ukloni. Kako biste riješili problem, morat ćete surađivati s veterinarom kako biste kontrolirali simptome i njihov utjecaj na vašeg psa i ako je moguće, odrediti uzrok alergena i ukoniti ga. Ne prakticiramo ali ni ne osuđujemo upotrebu antibiotika, steroida ili drugih tradicionalnih tretmana u našoj svakodnevnoj rutini. Uz korištenje odgovarajuće prehrane i poticanjem imunološkog sustava psa, uvjereni smo da do ovih problema neće niti doći.

Više informacija o dermatitisu mozete naći ovdje.

Uritkarija

DEMODEKS

DEMODIKOZA poznata i kao demodeks, je upalna bolest kod pasa koju uzrokuje grinja. Kada se broj grinja koji nastanjuju folikule dlake i kožu psa naglo poveća, može dovesti do lezija kože, infekcije kože i gubitka dlake (alopecije). Ozbiljnost simptoma ovisi o vrsti grinja.

Grinje su inače normalni stanovnici kože vašeg psa. U malom broju, ove grinje ne izazivaju nikakve simptome i mogu igrati važnu ulogu kao dio normalne mikro faune kože (jednako kako su zdrave bakterije važne za zdravlje probave).

Iako se može činiti da je demodeks povezan sa bull pasminama, nije neuobičajen ni kod drugih pasmina, ali pokazuje znakove slabog imunološkog sustava psa (može biti uzrokovan i raznim drugim poremećajima)..

Više informacija o ovoj bolesti možete vidjeti ovdje.

Problemi s kožom
PROBLEMI NA KOŽI SE NE MOGU PREDVIDJETI, PA TAKO NITI TESTIRATI, ALI KADA KUPUJETE PSA, OBRATITE PAŽNJU NA NJEGOVE RODITELJE. ONI TREBAJU IZGLEDATI ZDRAVO, IMATI ZDRAVU KOŽU I SJAJNU DLAKU
želite saznati više? >>> pratite nas na društvenim mrežama

Pratite nas

error: Content is protected !!