Skip to content

Sve što trebate znati o sirovoj prehrani pasa, u deset minuta ...

U nastavku je kratki popis, sa nekoliko ključnih činjenica o sirovoj prehrani. Svaki “podnaslov” povezan je s većim člankom, putem linkova, ako želite malo više istražiti.

Tekst, uz dozvolu, preuzet sa Dogs First.
Posjetite originalnu stranicu za detaljnije informacije i mnogo zanimljivih tema. 

Što psi jedu?

Znamo da kad bi psi bili prepušteni sami sebi i kada bi živjeli bez utjecaja čovjeka, najvjerovatnije bi radije birali svježe mesne obroke koji bi se sastojali od mesa i kostiju. Možemo ih smatrati mesojedima jer psi bi (kada bi bili u divljini) konzumirali razne male sisavce, insekte, ptice, žabe, i to uglavnom čitave (op.prev. “prey model”). S te strane, moglo bi se reći da nisu izbirljivi…
No, postoje različita mišljenja na temu koliko povrća bi u ovom slučaju psi unosili. Mišljenja se razlikuju o tome koliko im je hrane biljnog porijekla uopće potrebno. Zanimljivo je da ako štencima u prehrani dajemo voće i povrće, oni će ga rado jesti i kasnije u životu. Ono što nauče jesti kao mali, kasnije doživljavaju kao “normalan” protein u prehrani. Međutim, kućne mačke će se istovjetno ponašati, iako znamo da divlje mačke uopće ne konzumiraju povrće. No, iako naše ljubimce možemo priviknuti da jedu svašta, to ne znači da je takva prehrana dobra za njih. 
Na temelju niza bioloških pokazatelja, reklo bi se da su psi u povijesti konzumirali vrlo malo hrane 
biljnog porijekla. Za više informacija o tome što psi jedu, možete na originalno sajtu pogledati kroz četverodijelni video, za koji sam autor kaže da je malo zastario ali jednako upotrebljiv. Serija ovih videozapisa naglašava kako je pas potekao od dugog niza mesojeda (vukova), a smatra se da se njihova najbliža rodbina, dingosi / divlji psi Australije, već prije 4000 godina hranila isključivo mesom. U obiteljskom stablu pasa nema biljojeda. Najupečatljivija je zasigurno činjenica da svaki dio pseće anatomije potvrđuje da promatramo mesojeda – od usta i zuba do crijeva i fiziologije (iz čega se zaključuje da je njihova potreba za biljnim ugljikohidratima u bilo kojoj fazi njihova života mala ili nikakva).

Što je “raw” prehrana / BARF?

Kada se govori o sirovoj hrani za pse koristi se mnogo naziva; najčešće BARF, raw, svježa hrana za pse, i sl.  BARF kao skraćenicu za pojam sirove pseće hrane  skovao je australski veterinar po imenu Ian Billingurst (op. prev. autor ovog teksta ga u tekstu šaljivo naziva djedom barfa). Naziv označava kosti i sirovu hranu, ali je skraćenica kasnije preimenovana u “biološki prikladnu sirovu hranu”. Cijela se filozofija temelji na jednom principu, a to je da su psi najzdraviji i najsretniji, kada se hrane svježom, vrsti prikladnom hranom, baš kao i svako drugo stvorenje na planetu; od ljudi, preko domaćih životinja do životinja u zoološkom vrtu . Korektna prehrana je osnova dobrog uzgoja bilo čega. U slučaju pasa to znači prehranu sirovim, neprerađenim mesom i kostima. Studije sada počinju pokazivati da su psi zdraviji kad se time hrane, te da je svježe najbolje. U današnje vrijeme ova informacija sigurno ne bi trebala ni biti sporna.

Prednosti hranjenja sirovim mesom (raw)

Kada se pas počne hraniti mesom (sirovim) možete očekivati mnoge pozitivne (fizičke) promjene. Prva vidljiva promjena bit će na krznu psa, gdje prehrana životinjskim proteinima potiče gustu i bujnu dlaku. Zatim ćete primjetiti promjene na tjelesnoj građi. Možete li zamisliti atletičara kao dobija sebi svojstven izgled tijela ako bi se hranio sa na primjer  50% kruha? Naravno da ne. Isto pitanje si možete postaviti i za vašeg malog mesojeda. Psi hranjeni sirovim mesom i kostima izbacit će masnoću prikupljenu ugljikohidratima  i zamijeniti je mišićnom masom. Ova promjena sa sobom donosi umanjenje šansi za upalne procese u tijelu, a pas će se lakše kretati i disati. Pozitivna pretpostavka je da ćete time produljiti život svom psu, a sebi smanjiti račune za njegovu hranu i posjete veterinaru. A to je samo početak. Studije pokazuju da hranjenje mesom i kostima ne samo da poboljšava zdravlje i zubnu higijenu, već je i vrlo sigurno. Nadalje, dehidrat kao hrana izbora prepuna je soli, te stoga suha hrana opterećuje bubrege pasa i mačaka. (op.prev. ne slažemo se kompletno s ovim dijelom, ali poštujemo mišljenje autora). Psi koji jedu sirovu hranu manje će piti, što znači da će manje piškati, a bit će i manje fekalija jer je svježe meso visoko probavljivo !!! Zatim je tu i pitanje ponašanja. Suha hrana potiče loše ponašanje i to sada primjećuju vodeći svjetski bihejvioristi (glavna 3 krivca lošeg ponašanja su previše ugljikohidrata / šećera, razne kemikalije i nedostatak hranjivih sastojaka koji umiruju um).  Zvuči nestvarno, zar ne? 

Popratite linkove i pročitajte studije u rado dijeljenom i opsežnom članku o 5 glavnih prednosti hranjenja pasa sirovom hranom. Postoji razlog zašto vlasnici koji jednom predju na “raw” više ne razmišljaju o alternativama.  

Čime točno hraniti psa? 

Psi se vole dobro hraniti. No, dosta je malo poznato o prehrambenim navikama pasa jer je fokus do nedavno bio na stvaranju najeftinije moguće hrane, i tome kako navesti njihove vlasnike na kupnju baš tog proizvoda. Ukratko, hraniti psa jednako je lako kao i hraniti samoga sebe, s tim da pas pojede više mesa! Znamo da psi uglavnom jedu meso. Najbolja je polazište, barem je takav grubi konsenzus među vodećim psećim nutricionistima, prehrana u omjeru približno 5: 1: 1: 1. Ovo označava 5 dijelova svježeg mesa, 1 dio svježe kosti, 1 dio svježih organa (jetra, bubreg, slezena, bilo što, ali jetra je najvažnija) i možda 1 dio povrća (više o tome zašto psi mogu jesti povrće pročitajte ovdje). Omjer može varirati, sve do 8: 1: 1 (ovaj model bi bio više mesnih mišića, bez povrća, a obično se naziva Model plijena tzv “prey”); U ovom se slučaju pas hrani sa više životinjskih organa, uz minimalno ili ništa povrća. No, nemojte se previše koncentrirati na ove brojke, barem ne ništa više nego što biste to učinili u vlastitoj prehrani (znate li recimo koliko ste vi mlijeka, mesa , povrća i voća pojeli prošli tjedan, i u kojim omjerima?! Naravno da ne.). Brojevi su samo vodič. Težimo prema tome da koristimo različito meso, organe i povrće, i to kontinuirano, a sve kako bismo izbjegli bilo kakve prehrambene nedostatke. 

Hoće li ovi obroci biti “potpuni”

Pojam “potpunog” obroka ne postoji. Najbliže što se ikad napravilo u smislu “potpunih” obroka bile bi adaptirane mliječne formule za bebe, koje ipak nisu sasvim istovjetne majčinom mlijeku. Možemo li onda vjerovati da je industrija uspjela proizvesti “kompletan” obrok za psa? Svaka analiza pokazuje da ipak nije. 

Nemamo pojma što je cjelovita prehrana za našu djecu. Da vas netko pita koliko kalcija treba vašem djetetu, biste li znali? Biste li znali što su zapravo vaša djeca konzumirala prošli tjedan? Koliko su nutrijenata iskoristili? Naravno da ne znate.  “Potpuna” i “balansirana” isharana je zapravo odlično smišljen i iskorišten prodajni trik koji se oslanja na našu lijenost. Jednostavnom, nutritivno neispravnom proizvodu daje se dojam složenosti. Uvjerava nas se na svim razinama da se sve što psu treba nalazi u omotu baš ove ili one hrane. 

Nažalost, i tvrtke za sirovu hranu za pse sada koriste ovaj izraz, unatoč tome što nisu niti provele ispitivanje određenih proizvoda. Dakle, ono što se sada dešava jest da su proizvođači mesa otkrili isplativu upotrebu za neiskoristivi dio mesnih namirnica. Unatoč tome, uvjeren sam da će pas bolje proći i sa najgorim mješavinama svježeg mesa nego sa najboljom mješavinom suhe hrane. 

Kupovni “raw”

Gotovi obroci izvrsni su za početak. U ovom je slučaju sve pripremljeno za vas, tako da je ne samo prikladno, već se ne morate ni brinuti da li je dobro usklađeno. Naravno, ova opcija je ponešto skuplja. Dobra gotova sirova hrana za pse košta u našim uvjetima oko 40ak kuna po kilogramu, ponekad malo više, ponekad malo manje. Pri odabiru gotovog proizvoda važno je da ne zaboravimo lekcije naučene iz industrije suhe hrane za kućne ljubimce. Samo zato što su na pravoj strani nutricionističke rasprave ne čine nijednog komercijalno proizvodjača, pa ni onog koji proizvodi “raw” automatski “dobrim”. Gdje se može zaraditi novac uvijek ima mjesta za sumnju, a to se posebno odnosi na sektor hrane za kućne ljubimce.
Pri odabiru se pridržavajte jednostavnih pravila prema kojima obrok treba sadržavati:
Puno nemasnog mesa; Psi se, ako mogu birati, hrane nemasnim mesom i, poput nas, najzdraviji su kad nisu pretili. Ne trošite novac na jeftino, masno punilo.
Etika; Bilo bi poželjno da se meso koje se koristi u prehrani pasa uzgaja na otvorenom. Bitno je da usmrćivanje živatinja za hranu bude najbezbolnije moguće.
Organski; Meso treba doći od životinja netretiranih kemikalijama i općenito kvalitetno hranjenih. 
Krupnije rezano; Postoji samo jedan razlog zbog kojeg se hranu pretvara u kašu, a do je samo zato da ne vidite što plaćate.
Mogućnost konzumiranja samo jednog proteina; Kada uvodimo psa u raw, najbolje je krenuti sa samo jednim životinjskim proteinom.
– Poseban sastav za “početnike”; Za pse koji tek počinju jesti sirovo, obrok se treba sastojati od više organa i manje mišićnog mesa. Meso organa, psima je poput zelenog povrća za ljude.
Kosti; Većina sirovina koristi 10% kosti u svojim smjesama. Međutim, nisu sve kosti jednake kvalitete. 
Posebni dodatci; poželjno je da mješavina ima povrća i voća (samo za primjer; divlje sitno voće, jer studije pokazuju da je najbogatije antioksidantima, prah zelenousne školjke radi mangana, mljevenu konoplju radi vitamina E, morske alge radi hranjivih sastojaka). Ovi mali dodaci mogu učiniti velike razlike.

“Raw” iz domaće radinosti 

Budući da se već nekoliko godina bavim sirovom prehranom pasa (op.prev. autor članka), uvijek preporučujem da sami pripremite sirove obroke za pse, jer tako točno znate što jedu. I to je daleko najisplativiji način hranjenja. Ako se odlučite sami slagati obroke, evo svega što trebate znati o izradi pseće hrane.
Ukratko, sakupite meso, organe, nekoliko biljnih dodataka ako želite, nasjeckajte ih, pomiješajte i sve to spremite u zamrzivač pakirano u porcije. Zaista je jednostavno.

Želite pročitati nekoliko recepata? Nema problema. Evo nekoliko izvrsnih recepata za pripremu sirovih obroka za pse. Na linku ćete pronaći ideje za obroke standardnog psa, radne tipove, pse s prekomjernom težinom, te za štenad. Tu je i popis hrane koja se NE smije davati psima.

Može li prehrana sirovim meso biti opasna?

Namirnice koje se koriste u prehrambnoj industriji za ljude, strogo se kontroliraju da se mogućnost patogena i parazita smanji na najmanju moguću mjeru. No, oni se u ovom lancu ne uklanjaju i stoga hranu moramo kuhati. Psi kao mesožderi nisu osjetljivi na razne uzročnike, poput Salmonele i E.coli (za razliku od ljudi). Sjetimo se psa koji dobije lijepu mesnatu kost, pojede polovicu, zatim je zakopa i iskopa tjedan dana kasnije i tada konzumira. Na toj kosti ima više parazita koji bi mogli ugroziti njihovo zdravlje, nego na komadu mesa iz lokalnog dućana, no to ne utječe na pseće zdravlje. 

Slina pasa obiluje lizozimom, koji čini njihova usta izuzetno neprijateljskim okruženjem za bakterije, a psi također imaju i imaju želučanu kiselinu pH 1 (deset puta nižu od naše). Poput vuka ili mačke, pas je stroj koji jede sirovo meso. Meso im treba svježe, jer kuhanje uništava dobre stvari. Treba imati na umu da psi hranjeni sirovim mogu imati neke od patogena u izmetu, ali to je za očekivati. Psi, zapravo, i u najnormalnijim okolostima imaju salmonelu u crijevima, a ta se salmonela izbacuje u fekalijama. Ustanovljeno je da svi psi u izmetu imaju salmonelu, bez obzira na to što jedu. Srećom, tek 2018. godine prijavljena je prva (i još uvijek jedina) incidencija trovanja salmonelom u vlasnika sirovo hranjenih pasa. Nažalost, isto se ne može reći za suhu hranu gdje su zabilježena 132 slučaja trovanja salmonelom u samo 10 godina od 2006. do 2016.

To niste znali, zar ne?

😉

 

Kako izračunati koliko je hrane psu potrebno?

Odrastao pas prosječnih potreba, na prehrani svježim mesom pojest će 2,5% svoje tjelesne težine dnevno. Dakle, odraslom terijeru od 7 kg bit će potrebno 175 g svježe pseće hrane dnevno (1% od 7 kg pomnoženo je s 2,5). Što ako je pas malo debeo ili pomalo lijen? Hranite malo manje. U treningu? Hranite ga malo više. Za preciznu procjenu potreba psa, posebno štenaca (kojima treba puno više hrane), pogledajte kalkulator za pseću hranu. (koji je, usput rečeno ODLIČAN!)

Priprema i skladištenje sirovih obroka

Kao i uvijek, prehranu psa mjenjajte polako – pola žličice sirovog mesa jedan dan, puna žličica sljedeći itd. Ovo radimo iz dva razloga; Prvo, kao što je gore spomenuto, pas na suhoj hrani neće biti naviknut na svježe meso. Iako velika većina pasa neće biti “šokirana”, postoji mogućnost da će odbiti hranu ako im odma date hrpu mesa. Također, polagano uvođenje prilagođava crijeva novoj prehrani. Nakon što ste odlučili hraniti sirovim mesom, trebate se naučiti rukovati njime. Mislim da je očito da će vam biti potreban zamrzivač, u kojega ćete pohranjivati i kasnije odleđivati obroke. Nakon hranjenja obavezno obrišite sve površine, a pseće posude redovno perite. 

*op.prev.
Kao što sam rekla u uvodu o prehrani za pse, koji možete pročitati ovdje –  Koristite zdrav razum kada hranite svog psa i svakako prije bilo kakvih promjena potražite savjet veterinara. 

Također, upamtite da nisu svi psi isti i imaju svoje individualne potrebe, stoga ne postoji univerzalan recpet za sve pse. Neki ce odlično reagirati na jednu, drugi na sasvim drugu vrstu prehrane. Potrudite se da svom psu osigurate ono što je najbolje za njega. 

error: Content is protected !!