Skip to content

prehrana

Tema prehrane je preširoka da bi se o njoj moglo raspravljati na samo jednoj stranici, pa ćemo pokušati samo ukazati na našu filozofiju.

Koristite zdrav razum kada hranite svog psa i svakako prije promjena potražite savjet veterinara. Ipak, morate imati na umu da nisu svi veterinari dovoljno obrazovani na temu nutricionizma, te je moguće da vas ne podrže u odluci da hranite određenom vrstom hrane.  (Sretni smo što imamo izvrsnog veterinara, sa puno znanja i ovim mu putem zahvaljujemo!)

Također, upamtite da nisu svi psi isti i imaju svoje individualne potrebe. Kao što je prethodno spomenuto, naši se psi hrane onim što odgovara njihovoj vrsti; sirovim mesom ako se opskrbimo mesom provjerene kvalitete, ili kuhanim ako nemamo izbora. Ako putujemo, ili zaboravimo odlediti obrok (i to se ponekad dogodi), koristimo dehidrat, no držimo se provjerenih uzgajivačkih marki hrane (hrana obavezno moza imati vrlo visoki udio kvalitetnog mesa).

BARF PREHRANA

BARF ILI “RAW” JE vrlo popularna prehrana pasa sirovim mesom, a sastoji se od sirovog mišića i mesnih kostiju, kao i povrća i voća. Regals i Royals psi su hranjeni raznim svježim mesom (govedina, janjetina, piletina, konjetina), ribom, sirovim povrćem, povrcem kuhanim na pari, sirom, jajima …

Zbog bolesti Morbus Aujeszky (pseudorabies, više informacija ovdje.) Nikada ne hranimo svježom svinjetinom, no rado ju kuhamo (pogotovo juhu od kostiju). 

“Raw” prehrana najčešća je i najpopularnija prehrana za pse. Ovi se obroci mogu pripremiti kod kuće, upotrebom raznolikih vrsta mesa i dodataka kojima se osiguravaju preporučene količine osnovnih hranjivih sastojaka. Dodavanje povrća, sjemenki i orašastih plodova ili voća u pseću prehranu pruža brojne prednosti, te se pokazuje korisnim pri sastavljanju cjelovite i uravnotežene sirove prehrane. Ključ sirove prehrane je “balance over time” odnosno uravnotežiti unešene nutrijente tijekom vremena – jedan bi obrok mogao sadržavati više kostiju, drugi više mesa ili organa. Približni omjer kojemu treba težiti trebao bi biti 80% mesa, 10% jestive kosti, 5% jetre i 5% mesa ostalih organa. (Hranjenje cijelim trupom daje najbolje rezultate, tzv “prey model”).

Također, imajte na umu da prehrana sirovom hranom ne odgovara svakom psu. Ako odlučite hraniti sirovo, odvojite vrijeme da naučite kako to činiti ispravno.

Više o sirovom možete pročitati ovdje

KUHANA HRANA

Kuhani obroci su također moguća verzija prehrane psa. Mi odabiremo ovaj oblik hranjenja samo kada nemamo domaće, provjereno meso ili svježu ulovljenu ribu. Počeli smo kuhati nakon lošeg iskustva s mesom kupljenim u lancu lokalnih supermarketa, koje je najvjerovatnije bilo tretirano hormonima i / ili antibioticima. U tom je trenutku naš veterinar (vrlo nježno) izjavio da psi naravno trebaju jesti meso, ali – ako se to meso masovno proizvodi i ako nema dokaza da je kvalitetno, obroci bi trebali biti lagano kuhani. 

Ako odlučite hraniti samo kuhanim obrocima morate biti svjesni da se tim načinom iz mesa izvlače nutrijenti. Na primjer, kalcij biste trebali dodavati iz drugih izvora, ali teško je točno znati koje druge hranjive tvari mogu nedostajati, a recimo pas bi ih u “raw” modelu dobio iz svježe kosti. Takodjer se smanjuju određene hranjive tvari, poput vitamina C i E i taurina. 

Kuhanjem u vodi također se ispiru minerali, iako se to može riješiti korištenjem vode u kojoj se hrana kuhala. Lagano kuhanje na nižim temperaturama manje utječe na vrijednost hranjivih sastojaka od potpunog raskuhavanja kuhanja.

Više o prehrani kuhanim obrocima možete pronaći ovdje

DEHIDRIRANA HRANA

Ima toliko puno razloga za ili protiv hranjena suhom, komecijalno hranom za pse. Pokušat ćemo nabrojati svega nekoliko…

PLUS///
Suha hrana za pse pas je vrlo jednostavna za korištenje, čuvanje i transportiranje (putovanje je jedan od glavnih razloga kada mi koristimo dehidrat).
Dehidrat je također dobar mamac za trening, jer ga je lako nositi u džepu.
Iznimno je jednostavan za hranjenje, većina proizvođača na pakiranju daje smjernice za hranjenje. Dehidrat dolazi u raznim varijantama, postoje recepti prilagođeni za štenad, odrasle pse, aktivne pse, kao i posebne veterinarske dijete koje zadovoljavaju vrlo specifične potrebe.

Postoji nekoliko izvrsnih proizvođača dehidrata koji plasiraju hranu sa izvrsnim formulacijama, samo trebate odvojiti vrijeme da pronađete ono što odgovara vašem psu.

MINUS///

Da budem iskrena, neke marke suhe hrane su (boli me da ovo kažem) smeće. Nedavna istraživanja čak povezuju određeni tip dehidrata s nadutošću i probavnim problemima kod određenih pasmina pasa. Loše marke dehidrata mogu sadržavati sumnjive dijelove životinja, mrtve ili bolesne životinje, kemikalije, konzervanse, aditive, sredstva za preradu, boje za hranu i još mnogo toga. Trenutni apsolutni hit je “grain free” hrana, ali je li takva receptura uopće zdrava? FDA istražuje potencijalnu vezu između pseće dilatirane kardiomiopatije (DCM) i pasa koji jedu određenu pseću hranu bez žitarica. Zabrinjavajuća hrana je ona koja sadrži mahunarke poput graška ili leće, ostalih sjemenki mahunarki ili krumpira navedenih kao primarne sastojke.

S druge strane, “mesni nusproizvodi” predstavljaju dijelove životinje koji su zapravo bez mesa i mogu uključivati pluća, bubrege, mozak, krv, kosti i još mnogo toga. Svakako pazite da prvi sastojak hrane nije mahunarka, povrće ili žitarica poput mljevenog kukuruza. Samo zato što je kukuruz (kad je samljeven) probavljiv, ne znači da ima visoku hranjivu vrijednost. Ako smatrate da vaš oas treba jesti hranu bez žitarica (npr radi sumnje da vaš pas ima alergiju na hranu) posjetite veterinara prije bilo kakvih promjena. Iz našeg iskustva, žitarice u malom postotku nisu nužno loše za pse.

Pri odabiru hrane za naše pse držimo se „zdravijih“ opcija poput recepata na bazi ribe. Ako se odlučite za suhu pseću hranu, obavezno biste trebali naučiti čitati sastojke. Odaberite hranu s mesom ili (bar) mesnim obrokom kao prvim sastojkom. “Meso” može uključivati, između ostalog, mišiće životinje, koštana tkiva, kao i tkivo srca, dijafragme i jednjaka. Također može uključivati masnoću i druge dijelove baš kao što bi to sadržavalo i meso namijenjeno prehrani ljudi.

želite saznati više? >>> pratite nas na društvenim mrežama

Pratite nas

error: Content is protected !!