Skip to content

Kako se pripremiti za dolazak šteneta?

RnR štenci dolaze u novi dom sa svojim “puppy paketom”, no to ne znači da se ne morati i vi sa svoje strane pripremiti za njegov dolazak. Obzirom da je ovo učestali dio komunikacije sa novim vlasnicima, odlučila sam napraviti kratak popis stvari koje bih preporučila da imate. 

Transporter 

Nepopularno mišljenje – štencima je potrebno je mjesto za odmor, i koliko god se netko slagao ili ne, kroz godine uzgoja pokazalo se da ovu fukciju najbolje obavlja transporter ili kavez. 

Odluku o tome da li ćete uzeti žičani (koji se lakše pospremi ako ga odlučite ne koristiti) pa ga prekriti kako bi pas imao svoju “jazbinu” ili ćete se odlučiti za plastični koji je već sam po sebi zatamljen i daje osjećaj “izolacije” ostavljam vama. Svakako izbjegnite platnene jer to nije pogodno za štene koje će uskoro ući u fazu žvakanja i sigurno će samo “proći ” kroz mrežicu platnenog kaveza. 

Što se tiče veličine, stafijima je dovoljan veličina transportera dužine od 70 do 80 cm. Recimo Skudo 5 je po meni odličan izbor u svom cjenovnom rangu i trenutno (Svibanj 2023) tek nekoliko eura skuplji od žičanog kaveza. 

O tome kako naučiti štene na kavez ima cijeli zaseban tekst i možete ga pronaći ovdje

Ovo naravno nije obavezna oprema, ali je topla preporuka jer psu daje osjećaj sigurnosti, a vama u nekoj budućnosti olakšava ostavljanje psa solo doma i eventualna putovanja kao i boravke u hotelima. 

Krevet / dekica

Danas je izbor kreveta i dekica za pse zaista neograničen. Nama su se najbolje pokazale deke koje se još nazivaju i vetbed / drybed / vet bedding. Ima ih nekoliko modela, uglavnom dolaze u mjerama 75 x 50 cm, 150 x 100 cm ili slično, te imaju gumenu protukliznu podlogu. Mogu se rezati na željenu veličinu, prati na 60 ili čak i 90 stupnjeva, i zaista su odličan izbor. 

Suhi ležaj (dry bed) je upijajuća odnosno propuštajuća tkanina koja propušta vlagu od ljubimca držeći ga na toplom i suhom. Odličan za kući ali i za putovanja kao podloga u boxu. U Hrvatskoj ih ponekada drži Pet Centar, online se daju naći na ZooPlus, a po nama su najbolji oni iz Mamba

Ogradica

Korak dalje od kaveza, no znatno olakša život sa štenetom koje stalno nešto pokušava sažvakati. Koliko god vi imali oči na njem, dok perete sudje štene će naći nešto jako kul za žvakati. Bilo bi zgodno da to ne bude novi kožni kauč, ni stara stolica uspomena na baku Maricu. Za takve situacije super dođe ogradica. Maleni štetočina nije zatvoren, ali paraleno s tim ne može glodat produžni kabel. 

Ogrlica i povodac

Dolaze u puppy paketu, no ovisno od godine do godine razlikuju se. 

Osobno za mlade pse nikako ne preporučujem korištenje oprsnice jer njome možete napraviti nepopravljivu štetu kosturu šteneta. Naučiti psa da lijepo hoda na ogrlici nije toliko teško, imamo generacije RnR štenaca koje upravo to i dokazuju. 

Za prvi povodac, osobito ako ste u gradu, razmislite o Flexiju. Znam, mnogi ga navode kao naveće zlo na planeti no uz pravilnu upotrebu ne bi trebalo biti problema. Uz flexi štene može istraživati i ne biti neposredno uz vas, no opet biti pod kontrolom. Ne puštajte ga da razvuče povodac i pokosi tri prolaznika i dva biciklista. Ne puštajte ga niti da se zapetlja sa drugim psom jer je to šansa da se potuku ako pomisle da su sputani. 

Izaberite barem 5 metara dug povodac, od trake. Ako želite, na flexi uzice možete odmah dodati i posudicu za kesice. 

Ogrlicu preporučam običnu na kopčanje, ili martingal ogrlicu. Stafiji vole šire ogrlice, recimo moji odrasli psi nose one od 3 do 4 cm široke. 

Četka

Stafiji imaju kratku i donekle oštru dlaku, bez podlake. 

U periodu linjanja dlake najbolje uklanja meka gumena četka. Ne mora biti neki poseban brand, no za potrebu preporuke i primjerakoristit ćemo Kongov Groom Zoom. 

Igračke

Prije dolaska šteneta morate se dobro opremiti igračkama koje su štenetu primamljive za žvakanje, no opet dovoljno izdržljive.

Godinama smo isprobavali razne brendove i možemo reći da se na anšem tržištu najbolje pokazao Kong.

KONG classic, crveni, je zlatni standard igračaka za pse. Štenetu je ok veličina M, no kako pas bude rastao trebati će mu L ili XL veličina. Za izrazite žvakače postoji kong extreme, crni, no on psima iz nekog razloga nije toliko drag. 

Stafiji uglavnom vole loptice, no ne ostavljajte ih solo sa teniskim i sličnim lopticama jer ih lako mogu sažvakati i pojesti ili se ugušiti komadima. Odličnu gumenu loptu opet ima Kong, postoji nekoliko verzija; puppy, classic i extreme. Pri kupnji radije uzmite broj veću igračku, jer (pre)male igračke mogu izazvati gušenje. 

Kong igračke su i odlični dispenzeri hrane pa ih možete napunit mesom, (zamrznuto ili svježe) i ponuditi psu kao obrok u kavezu (obavezno pod supervizijom). 

Grickalice

Svako štene će kad tad početi mijenjati zube, i imati će potrebu za žvakanjem. Istu potrebu imaju i odrasli psi jer ih žvakanje potiče mozak na otpuštanje serotonina, čime se pas “samosmiruje”. Upravo radi ovoga je bitno da kroz čitav život omogućite psu nešto za žvakanje. Oni koji hrane raw ovo lako odrade davanjem većih mesnih kostiju. No odlične su i sušeni komadi poput jednjaka konja ili goveda, a koje možete kupiti u svim boljim pet shopovima. Izaberite konkretne komade (jednjak, uho, kopito, papak), a izbjegavajte presane “rawhide” kosti koje su pune ljepila i drugih upitnih materijala. 

Istim principom se vodite i kada radite sa psom. Pri treningu ćete koristiti razne “kekse”, pokušajte da oni budu što prirodnijeg sastava. 

Hrana za štence

Logično, štenetu treba i hrana. 
U puppy packu ćete dobiti dovoljnu količinu dehidrirane hrane za nekoliko dana. 

RnR štenci nisu othranjeni isključivo na dehidratu, pa savjetujmo da i vi nastavite sa kombinacijom sirove ishrane (70%) i suhe hrane (30%). Ovi omjeri znaju varirati, ponekada su nam legla gotovo potpuno na mesu. 

Uz majku su uglavnom jeli govedinu, janjetinu i ribu, no u brošuri koja dolazi sa štenetom će svakako pisati što je konkretno koje štene jelo; kako za sirovu hranu tako i za suhu. 

Savjete o sirovoj prehrani možete pronaći ovdje
Ukoliko ste u Splitu i okolici, rado ćemo vam pomoći i pri nabavi hrane za psa. 
Ostali dijelovi Hrvatske i Slovenija imaju mogućnost narudžbe odličnog mesa preko Pasja Mesnica

Dehidrat preporučujemo da nastavite sa istim brendom koji su već jeli, a to je Pro Plan, odnosno PURINA® PRO PLAN® Medium Puppy Sensitive skin, bogato lososom, ili PURINA® PRO PLAN® EXPERT CARE NUTRITION  za štence 

Dodaci prehrani

I o ovome ima mnogo različitih mišljenja, no nećemo sada o tome. Mislim da se možemo složiti oko toga sa su štenci u najosjetljivijem periodu svoga života i sada je pravo vrijeme da im se omogući najbolje. 

Ako jedu isključivo dehidrat, ne preporučujemo dodavanje vitamina, jer suha hrana već njima obiluje. No ako jedu samo meso ili kombinacije suha i meso, nije lose dodati vitamine. Postoji čitav niz brendova, no mi smo godinama vjerni istom, a to je VMP. 

Osim ovoga, mladim psima koji su u razvoju, kao i starim ili ozlijedenim psima dajemo glukozamin i kondroitin. Iako ga ima u hrskavicama koje jedu kao dio oboroka, preporučamo dodati i vitaminsko mineralni pripravak. Dobri su se pokazeali GAG od Canine i Chondro od Canvita. Svakako pročitajte upute i pravilno dozirajte prema težini šteneta. 

Suzbijanje parazita

Kada uzmete štene bitno je da mu stavite ampulu ili igrlicu proziv parazita. Osobito obratite pažnju na to da ampula ili ogrlica štite protiv buha, krpelja i komaraca odnosno papatača. 

U tu svrhu preporučamo Scalibor ogrlicu koja se pokazala izrazito učinkovita, uz trajanje od 6 do 8 mjeseci. 

Jasno je da ne postoji univerzalno riješenje i da nisu svi psi isti, no nikako ne preporučamo korištenje žvakalica poput Bravecta ili Nexguarda jer postoje tisuće slučajeva u kojima su psi imali fatalne posljedice nakon konzumacije. 

Također je potrebno čisiti štene od unutarnjih parazita 1x mjesečno do godine dana starosti, a nakon toga 3 ili 4x godišnje. Obično se koristi Dehinel Plus, Caniverm ili Drontal Plus, no dobro je svako toliko korisiti i Milprazon koji uz uobičajan spektar parazita, djeluje i na srčanog crva (jako bitno dio kontinentalne Hrvatske i Sloveniju). 

 

*Napomena

Ovaj čitav popis je samo mišljenje i iskustvo mene kao uzgajivača. To nipošto ne znači da će ovi proizvodi odgovarati svim psima. Vaša je dužnost, kao vlasnika, potruditi se da svom psu omogućite ono što najbolje odgovara njegovim specifičnim potrebama. 

error: Content is protected !!